MEE KARI EKOR LEMBU NOXXA

MEE KARI EKOR LEMBU NOXXA (5-6pax)



Bahan kisar:
2 batang serai
2 inchi lengkuas
2 biji bawang merah (medium)
5 ulas bawang putih
2 inchi kunyit hidup/ 1 sudu serbuk kunyit

Bahan lain:
1 pek Spaghetti/angel hair
1/2 kg ekor lembu atau daging/ayam
Fish ball/fish cake
2 sudu serbuk kari daging
2 kiub ayam Maggi
1 1/2 sudu besar garam
1 sudu besar gula perang
2 kotak santan (saiz kecil)

Bahan garnish:
Telur (direbus)
Cili potong
Sayur sawi/taugeh (dicelur)

JOM rujuk gambar langkah -langkah memasak:

Bahan kisar. Saya kisar guna handblender je sebab tak suka berair dan nak cepatkan masa tumisan. Masa ni tak letak kunyit sebab saya guna kunyit serbuk.
Rebus ekor lembu dalam inner pot Noxxa. Lepas gambar ni baru perasan ada tetel lebih dalam peti ais. Makanya saya masukkan juga tetel bagi banyak isi

Rebus dalam periuk noxxa dengan menggunakan fungi HP (high pressure selama 30minit). Lepas 30minit alarm berbunyi dan lepaskan wap.

Ini hasil rebusannya. Pindahkan air rebusan dan isi ke dalam mangkuk lain.

Rebus spaghetti pula menggunakan fungsi HP 5minit. Jangan lupa masukkan garam 1 sudu besar dan air setengah pot.
Toskan Spaghetti yang sudah direbus
Basuh inner pot atau gunakan inner pot yang lain dan set fungsi STIR-FRY kemudian tekan ON
Masukkan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing
Masukkan serbuk kari daging yang sudah dilarutkan dengan air dan kacau rata.
Masukkan air rebusan dan isi daging ke dalam tumisan tadi.
Masukkan 2 kiub ayam maggi. Kiub belah kanan tu dah terjun dulu dalam kuah. Gigih keluarkan semula sebab nak amek gambar 😝
Masukkan 2 kotak santan dan kacau.
Masukkan 1 sudu besar garam (saya guna garam himalaya yang warna pink tu)
Stok fish ball & tauhu takde..saya guna apa yang ada dalam peti ais je..tinggal stok fish cake. Bedal jelah
Masukkan 1 sudu besar gul perang. Nak guna gula kabung pun boleh.
Tudiaa kuah mee kari ekor lembu. Siapkan plating spaghetti dalam mangkuk & curah kuah. Tambah garnish lepas tu makan sambil pejam mata. Daging yang ada di tepi-tepi ekor tu pun senang je nak kunyah sebab tak liat. ermmmmm..sedapnyaaa


Comments