Monday, March 28, 2016

CARA MEMULAKAN BISNES MENJUAL BUNGA SEMPENA MAJLIS KONVOKESYEN

Bisnes menjual bunga di majlis konvokesyen adalah satu bisnes yang sangat tinggi margin keuntungannya walaupun bisnes ini adalah bisnes bermusim. Tapi jika anda tahu cara dan strateginya pasti anda akan mengaut keuntungan yang sangat lumayan dalam masa yang singkat.

Pengalaman saya selama hampir 8 tahun melakukan bisnes ini secara 'part-time', banyak mengajar saya selok belok berkenaan perniagaan selain dapat meningkatkan kemahiran dan kreativiti saya. Disini saya nak kongsikan serba sedikit ilmu yang mungkin boleh diguna pakai bagi anda yang ingin memulakan perniagaan secara 'part time' atau 'full time'.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengenalpasti cara perniagaan anda. Maksudnya ialah samaada anda ingin hasilkan produk sendiri atau menggunakan teknik 'consignment'. Bagi anda yang masih baru dan tiada kemahiran untuk menghasilkan produk sendiri anda dinasihatkan agar menggunakan teknik 'consignment'. 

Consignment ialah teknik dimana peniaga mengambil barang daripada pemborong tanpa perlu mengeluarkan sebarang modal dan barang yang tidak dapat dijual dikembalikan kepada pemborong selepas aktiviti jualan tamat dengan syarat-syarat yang telah dipersetujui antara pemborong dan peniaga. Keuntungan pula dikira mengikut pecahan peratusan atau secara komisyen. 

Risiko kerugian untuk teknik ini adalah sangat rendah kerana peniaga tidak perlu mengeluarkan sebarang modal dan dapat mengurangkan labor cost dan operation cost. Walaupun tanpa modal, peniaga haruslah mempunyai skill sampingan seperti perlu mengetahui teknik mengikat riben, teknik pemasaran dan penjagaan stok yang baik. 

Eh,kenapa teknik mengikat riben perlu kepada peniaga? Ok saya jelaskan disini. Kebiasaannya produk yang diambil daripada pemborong rata-rata tidak mempunyai riben atau finishing. Dengan adanya skill mengikat riben , anda dapat membuatkan pelanggan impress kepada anda. Tambahan jika anda adalah seorang lelaki. Teknik ini saya praktikkan kepada peniaga dan saya memang akan ajarkan dari A to Z . Rata-rata peniaga akan mendapat pujian daripada pelanggan dan sekaligus dapat meningkatkan kepercayaan pelanggan untuk beli daripada mereka.

Teknik pemasaran juga adalah teknik yang penting kerana tanpa strategi jualan yang baik anda akan mengalami kesukaran untuk menarik pelanggan datang ke gerai anda. Antara teknik yang sering saya ajarkan kepada peniaga adalah berikan sesuatu benda percuma kepada pelanggan contohnya berikan kad ucapan, riben atau air mineral secara percuma. Ini kerana, kebanyakkan gerai yang menjual bunga di konvekesyen tidak memberikan offer seperti ini. Anda bayangkan jika anda adalah pelanggan, dengan harga jambangan bunga segar yang tinggi, keadaan cuaca yang panas dan banjiran manusia yang ramai boleh menyebabkan emosi pelanggan terganggu. Jadi cara ini dapat meredakan dan menceriakan pelanggan yang beremosi tadi.

Peniaga juga haruslah pandai menjaga stok terutama stok yang cepat rosak seperti jambangan bunga segar yang memerlukan jagaan yang lebih . Jambangan bunga segar perlu di spray setiap 2 jam untuk mengekalkan kesegarannya. Jika jambangan bunga segar tidak dapat dijual pada hari tersebut, peniaga perlu mengosongkan air yang bertakung didalam jambangan dan perlu menggantikan dengan air bersih pada keesokan haringan sebelum gerai dibuka . Cara ini membolehkan memanjangkan hayat bunga antara 2 hingga 3 hari. Jika jambangan bunga masih belum terjual lebih dari 3 hari maka peniaga perlu memberitahu pemborong dengan segera. Jambangan bunga masih boleh diselamatkan jika tindakan segera diambil oleh peniaga sekaligus dapat mengurangkan kerugian kepada pemborong.

Peniaga juga perlu mencatat stok yang diambil setiap hari daripada pemborong dan stok keluar masuk jualan. Penjagaan stok yang baik dapat mengurangkan risiko kerugian peratusan keuntungan  dan komisyen kepada peniaga malah dapat meningkatkan kepercayaan pemborong kepada peniaga. 

Sampai disini sahaja perkongsian saya untuk hari ini. Semoga perkongsian ini dapat memberikan idea dan manfaat kepada peniaga di luar sana. Nantikan sambungan perkongsian ini di entry akan datang ya. 


https://www.melatimdhodari.com
















Friday, November 13, 2015

13/11/2015

Assalamualaikum

Lama sangat rasanya dah tak nulis kat sini.
Mood nak menaip pepanjang dah takde
Padahal bukan busy mane 
Cuma banyak benda di simpan dihati
Dari nak diluah disini
Ni pun baru menaip sikit dah nak give up
Lately perasaan nak berhenti kerja tu makin kuat
Konon nak buat business online secara serious
Tapi takut tak boleh handle sorang2
Project DIY banyak tertangguh
Barang DIY semua dah ade
Cuma mengharap MASA 
24jam sehari banyak buat perkara sia2
bila nak BERJAYA???

Kbai

Friday, July 4, 2014

Doaku

Doaku pd Puasa hari ke-6

Rasa macam baru masuk bulan Ramadhan.pejam celik dah Ramadhan ke-6.Alhamdulillah wa syukrillah kerana Allah masih bagi kesempatan padaku utk mengerjakan rukun islam ini.Walaupun tanpa suamiku disisi utk mengerjakan ibadah ini.Semoga suamiku sihat dibawah perlindunganMu Ya Allah.Kau permudahkanlah urusannya dan lancarkanlah segala-galanya.Semoga kau berkati hubungan ini walaupun kami berjauhan.Malaysia-Vietnam hanya dipisahkan dengan jarak,bukit bukau,lautan dan pelbagai ciptaanMu.

Alhamdulillah hari ni diberikan kesempatan utk sama-sama duduk didalam majlis ilmu di surau ofis.Bertadabbur bersama kawan2 perempuan dan muslimah lain.Didendangkan dengan ayat suci Al-quran.Merdu dan sungguh menyentuh kalbu.Mengingatkan kepada segala dosa-dosaku.Betapa kerdilnya aku disisiMu.Betapa ruginya aku diwaktu dulu kerana tak menyelami kandungan QalamMu dikala umur remajaku.

Betapa untungnya sang penceramah telah dipanggil ustazah dikala usia baru 20-an.Betapa cantiknya dia dimataku Ya Allah.Di umurnya sudah hafaz ayat2 Al-quran.Dikurniakan suara yang merdu dan bibit2 ceramahnya yang menginsafkanku.

Ya Allah,kau berikanlah aku kekuatan utk mengharungi hidupku yg aku tak tahu apa yang telah kau rancangkan utkku.Semoga aku menjadi seorang hambamu yang sentiasa bersyukur diatas segala nikmatmu, sentiasa bersabar diatas segala ujian.Aku hanya mampu berdoa dan berusaha.Jadikanlah aku seorang isteri yang taat kepada suamiku.Bimbinglah kami menjadi hambaMu yang sentiasa mengerjakan segala suruhanMu dan meninggalkan segala laranganMu.Kurniakanlah kami zuriat2 yang soleh dan solehah disisiMu.

Kau lindungilah ibu dan bapa kandungku,ibu dan bapa mertuaku,adik2,saudaramara,jiran2,sahabat baik dan insan2 yang aku sayangi daripada bencana dan malapetaka yang dahsyat.Ampunkan dosa2 mereka.Berikanlah rezeki yang halal agar mereka sentiasa menjadi hambaMu yang soleh dan solehah.Permudahkanlah urusan harian mereka dan berikanlah mereka masa yang mencukupi utk mengimbangi urusan dunia dan akhirat.



Friday, May 23, 2014

7 HARI DETOX

Salam wahai pembaca blog kesayanganku..Ya ALLAH lamanya lahai tak update blog ni.Dah macam rumah tinggal je.Nasib baik blog tak berhantu disebabkan tuan blog yang sungguh 'RAJIN' ni kan.

Hari ni excited sikit sebab nak cerita la testimoni aku yang tetiba merajinkan diri nak men'detox' kan badan yang dah membulat macam ape ntah ni. Keinsafan untuk mendetox datang selepas dapat tahu encik suami nak balik malaysia lagi seminggu. Aku dok sebok tanya2 dgn bff aku yg badan ala2 pelakon hindustan cara2 nak selim macam dia(bff aku ni dancer.penari memang la selim je kan). So beliau dengan gembiranya memberi tips diet detox 7 hari ni pada aku yang gajah ini..huahuahua

Kang apa la en suami cakap plak.Kene tinggal 2 bulan ingatkan kurus sebab berendam air mata rupa2nya idok!! Makin membulat plak jadiknya..Yelah, makin rindu aku makin membedal..stress kat opis, aku membedal jajan hape2 je. So, aku tekad utk cuba Detox 7 Hari ni.

Day 1 : Buah-buahan semata. 
Breakfast/Lunch: Aku beli buah potong kat area opis aku je. Total RM 8 sampai ke petang. Pastu minum air 2L sepanjang hari.Asek muka aku je aritu masuk n kuar toilet.lebih 5 kali la kalau tak silap.
Dinner: Aku buat fruit salad. Lapar giler masa ni.

Fruit Salad Epal, Kiwi & Anggur
Day 2 : Sayur-sayuran semata
Breakfast: Wholegrain sandwich with salad, cucumber & pepper.
Lunch : Sup sayur (curly flower,carrot & dry toufu)
Dinner : Garden Salad

Lunch : Sup sayur- tanpa garam. Hanya pepper sebagai perasa.

Dinner : Garden Salad with salad dressing.
*tapi malam diet ke 2 tu melor menggoda aku suh makan lontong yang dia masak. So aku cuma amek sayur kuah lodeh & sambal sotong je.....bersama 4 ketui nasi impit...so dah dikira cheat on 2nd day detox..ni suma salah melor la ni..hampeh..

Day 3 : Buah2an & Sayur2an
Breakfast:Fruit Salad by me
Lunch : Detox Juice by Juicework (Immuno Kick: carrot,orange & apple)
Dinner : Ceaser Salad by Apartment



Saturday, January 11, 2014

Kesayanganku Ya Rabbi

Ya Allah,sesungguhnya Kau maha mengetahui dan mengatur segalanya..meskipun hambaMu telah merancang sebaik2nya tapi jika Kau tak mengkehendakinya maka apalah yg mampu hambaMu lakukan selain menadah tangan berdoa dan meminta daripadaMu Ya ALLAH.. Ya ALLAH, janganlah kau pisah-pisahkan dan cerai beraikan kekasihku dan orang2 yg aku sayangi.satukanlah mereka, bahagiakanlah mereka agar kasih sayang mereka berkekalan hingga ke jannah. Janganlah kau hukum anak2 mereka dengan dosa2 yang pernah mereka lakukan. Ya ALLAH, jadikanlah mereka hambaMu yang selalu ingat kpdMu dan sentiasa sujud kpdMu.. Aku tak mampu kehilangan mereka dari hidupku..amat perit jika perpisahan itu berlaku..

Wednesday, August 28, 2013

MEN IN MY LIFE

4 MENS in my life :

1. My lovely husband ,Mohd Khairul Anwar B. Nor Said
He is my soul, good listener, protective, charming, kind and my MrAllHeCanDo...
I met him on 2005. We are in the same class at university. He become my best friend and we fall in love to each other and become lover since Dec 2007. Now, he is my husband and I love him with all my heart and he is my everything. A night without him is a nightmare for me.

2. My supportive dad, Md Hodari Bin Abu Rahim
He is an ambitious person, politician, good investor, friendly, talkative, multi-task person, thinking so much, can influence people and also MrAllHeCanDo. I know he has gone thru so many thing in his life. His life goes up and down. But, I believe deep inside his heart that he love my mother more than anyone else. I believe, he is trying so hard to be fair to everyone. I believe he has his own reason for what was happened in this few years.I love him so much even I cannot see and call him often.

3. My Rock&Roll brother, Abdul Hadi Bin Md Hodari
He love music so much.He guitar skill is so good. He has a lot of hobbies and skills..fishing, playing guitar , drawings, jamming, mechanics, gardening and so on. I'm very grateful coz he always be there for my mom. Look over her when she is sick and need help. I knew that I cannot be there as you did. I knew that u did so much to mom and take care of her. Thanks for being with her and I appreciate all your sacrifices. Everyone love you and you are the best brother that I ever had.

4. My cute little nephew, Abdul Syukur Asyari Bin Abdul Hadi
His smile and 'keletah' can make my tears runs down everytime I miss him. He is our family precious gift. Aunty hope that you will be a good son for ur parents. Aunty want you to know that everyone love u so much coz u bring laughter in our family. Aunty will always remember and will never forget the day that you comes to me with a bottle of lotion and want my help to sweep on ur skin. Its look funny when u said that u are in pain..what a clever boy at 2 years old know how to reduce skin rashes with sweeping lotion on ur skin..I love u with no doubt. I miss u so much baby. To hear ur scary voice when i try to fetch u. Ur cute voice when u calling me ' Ti...Ti'..what a blessing moment that I have with u..

My MANS...I just want u to know that I am missing all of u right now. Wish that I can tuck u tightly when we are meeting soon.

Friday, August 23, 2013

Khamis malam Jumaat

Malam Jumaat yang sayu..yang telah membuatkan hati rasa tak tentu..kepala melayang memikirkan berita yang baru ku tahu sewaktu perjalanan pulang dari ofis tadi..suara ibuku sayu dan tak bersemangat...aku tahu dia hanya ingin meluahkan isi hatinya yang sedang tak tenteram..ujian yang dia lalui selama ni banyak mengajar aku erti hidup..kadang2 kita buat baik dengan orang tak tentu kita dibalas dgn kebaikan..kalau tak diberi muka nanti dikatanya kita tak ade perasaan..diberi muka plak balasan buruk plak yang dihadiahkan..